Ara Tatiller Tarihe Karışıyor! MEB'den Yaz Tatilini Uzatma Kararı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılından itibaren kasım ve nisan aylarındaki birer haftalık ara tatilleri tamamen kaldırıyor. Karar, bugün Bakan Yusuf Tekin'in başkanlık ettiği Şura toplantısında alınan tavsiye kararlarının ardından resmiyet kazandı.
27 Kasım 2025 Perşembe 20:54
Bakanlık kaynakları, ara tatillerin öğrenme sürekliliğini olumsuz etkilediğini ve özellikle sınav hazırlık dönemlerinde ciddi kayıplara yol açtığını belirtiyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda şu bulgular öne çıktı:
- Öğrencilerin ara tatil sonrası ilk 3-4 gün derslere adaptasyon sorunu yaşadığı
- Kasım tatilinin LGS ve YKS hazırlık sürecini böldüğü
- Kış aylarındaki kısa tatillerin velilerde “çocuk bakımı” sorunu yarattığı
- Öğretmenlerin hizmet içi eğitim programlarının bu dönemlerde aksaması
Yeni Takvim Nasıl Olacak?
2026-2027 eğitim öğretim yılından itibaren:
- Okullar eylülün ilk haftası açılacak
- Sadece sömestr tatili (2 hafta) kalacak
- Yaz tatili yaklaşık 1 hafta kısalacak
- Toplam tatil günü sayısı değişmeyecek, ancak tatiller yaz dönemine kaydırılacak
Veliler ve Öğrenciler Ne Diyor?
Sosyal medyada karar büyük tepki çekti. Özellikle çalışan anne-babalar “Kasım tatilinde çocuklarımızı nereye bırakacağız?” sorusunu yöneltiyor.
Öğrenciler ise şu yorumları yapıyor: “Kasım tatili en güzel tatildi, sınav stresi olmadan nefes alıyorduk” “Yaz tatili zaten sıcaklıktan dışarı çıkamıyoruz, ara tatiller bizi kurtarıyordu” “LGS'ye hazırlanıyorum, niye bizim dönemimize denk geldi?”
Öğretmenlerden Destek, Sendikalardan Eleştiri
Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen gibi sendikalar karara destek verirken, Eğitim-Sen “Bilimsel veriler yerine siyasi karar alındı” diyerek tepki gösterdi.
Bakan Tekin'den Açıklama Geldi
Bakan Yusuf Tekin, karar sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ara tatiller güzel bir fikir olarak başladı ama sahadan gelen geri bildirimler öğrenme kaybına yol açtığını gösteriyor. Amacımız kesintisiz bir eğitim-öğretim süreci sağlamak. Kimse endişe etmesin, yaz tatilini daha verimli hale getirecek yeni projelerimiz de olacak.”
Kararın önümüzdeki hafta Kabine toplantısında da ele alınması ve Resmi Gazete'de yayımlanarak kesinleşmesi bekleniyor.
Öğrenciler ise son bir Kasım ve nisan tatillerini yaşamaya hazırlanıyor…